24/7 bereikbaar
Opbaring

Bekijk mijn video over de opbaring

Opbaring

Na de laatste verzorging, is de volgende stap de opbaring. Letterlijk betekent het 'het op een baar leggen' van een overledene. In de praktijk gaat dit over de plek waar iemand verblijft na de verzorging tot aan de afscheidsbijeenkomst.

Het kan heel fijn zijn om iemand thuis op te baren. Dat voelt immers vertrouwd en geeft je de mogelijkheid om in alle rust afscheid te kunnen nemen. Soms voelt dit niet goed of is het niet mogelijk. Dat is niet erg. Je kunt ook gebruik te maken van een locatie buitenshuis. Essentieel is dat je kiest wat het beste bij je past.

Locatie buitenshuis

Bij een locatie buitenshuis kun je denken aan aan een afscheidshuis, lokale aula of een 24-uurs kamer, die je bij veel crematoria vindt. Bij een afscheidshuis of 24-uurs kamer krijg je zelf een sleutel en kun je samen met wie je wilt en wanneer je wilt bij je dierbare zijn. Samen bespreken we de mogelijkheden, zodat je kunt aangeven wat het beste voelt.

Verbonden met de opbaring is de keuze waarin of waarop iemand wordt opgebaard. Dat kan op bed zijn, maar ook in een kist, mand of in een wade. Soms is het best lastig om van te voren te bedenken wat het beste zal passen, maar weet dat je soms ook terug kunt komen op je keuze. Je kan er later nog voor kiezen om iemand alsnog op te baren in een kist in plaats van op bed.

Je eigen sfeer

Of je nu kiest voor een opbaring thuis of in een afscheidshuis, je kunt de plek inrichten met persoonlijke spullen zoals foto's, tekeningen, bloemen, kaarsen, schilderijen of beelden. Creëer zo je eigen sfeer.